18 юли 2016 г.


Обсерваторията за наблюдение на слънчевата динамика на NASA е “заснела” видео, което онагледява въртенето на Слънцето около оста му.

През 2010 година NASA изведе в орбита Обсерваторията за наблюдение на слънчевата динамика, SDO. Основната ѝ задача е извършване на наблюдения и проучвания на Слънцето, в това число и влиянието му на Земята и околоземното пространство.


На борда на SDO е монтирана апаратура, с чиято помощ се заснема Слънцето в 12 различни честоти от спектъра. Всеки кадър е с размери 4096 на 4096 пиксела, което позволява на учените да наблюдават на повърхността на звездата ни обекти с размер от 0,6 ъглови секинди.

Два пъти годишно, за да бъдат калибрирани приборите на борда ѝ, SDO “завърта” Слънцето. Специалистите на NASA обясняват, че ако звездата ни беше идеална сфера, това не би било нужна маневра. Но понеже повърхността на Слънцето не е статична, в процеса на снимане може да възникнат случайни изкривявания. Избягването им налага да се извършва маневрата със “завъртането”.


Анимацията е създадена от отделни кадри, които визуално “завъртат” звездата ни на 360º, и така специалистите могат да разгледат лимба* по целия периметър.


-----------
* лимб се нарича видимия край на диска на Слънцето, Луната или планетите върху проекцията на небесната сфера

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...