18 юни 2016 г.

Международната агенция по изследване на онкологичните заболявания към Световната здравна организация (СЗО) е квалифицирала употребата на прекалено горещи напитки (например чай и кафе), като опасни за здравето.

“Резултатите показват, че употребата на твърде горещи напитки е причина за развитието на рак на хранопровода и именно температурата е факторът (способстващ онкологичното заболяване), а не самите напитки, както се смяташе”, казва директорът на Международната агенция по изследване на онкологичните заболявания Кристофър Уайлд.

Учените посочват като критична точка температурата от 65 градуса по Целзий. Употребата на течности с температура под тази граница е определена като безопасна за здравето на човек. По-високите стойности обаче са пряко свързани с повишен риск от развитие на рак на хранопровода.

“Изследванията са проведени в страни като Китай, Иран и Турция, както и в страни от Южна Америка, където чая или матето по традиция се пият много горещи (при температура около 70 градуса). Установено е, че рискът за развитие на рак на хранопровода се увеличава с повишаване на температурата на употребяваните напитки”, подчертават от СЗО.

Изводите на учените са направени на база мета анализ на над хиляда научни изследвания за възможните канцерогенни свойства при кафето и популярната в Южна Америка тонизираща напитка мате (или шимаро), която се приготвя от изсушените листа на дървото  Йерба мате. Анализът на специалистите взема под внимание и другите рискови фактори, свързани с употребата на алкохол и тютюневи изделия.

През 1991 година кафето и матето са класифицирани от СЗО като “вероятно канцерогенни за човек”. В тази група, според препоръките на СЗО, вече спадат и горещите напитки с температура над 65 градуса по Целзий.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...