29 май 2016 г.

Според едно проучване, проведено наскоро, едва 14 процента от юношите днес знаят какво представлява иконата за “записване” в компютърните програми. В представите ни дискетите са отживелица, точно толкова, колкото и уокмените.

Но според доклад на United States Government Accountability Office (USGAO), правителството на САЩ все още използва 8-инчови дискети в системата за контрол на ядрения арсенал. Докладът на USGAO посочва още, че системата, чрез която се командват междуконтиненталните балистични ракети, ядрените бомбардировачи и самолетите-танкери за презареждане във въздуха, работи върху компютри IBM Series/1 от 70-те години на ХХ век, пише AFP.

8-инчовите дискети са произвеждани в няколко модификации. Най-обемната от тях може да съхранява 1 212 Килобайта – обем информация, който днес е недостатъчен да се запише дори 3-минутна песен във формат .mp3.

В доклада на USGAO се посочва още, че поостарялото вече оборудване струва на американските данъкоплатци 61 милиона долара годишно, нужни за поддръжката и консумативите на системата. “Правителството рискува с поддръжката на системи, които са надживели собствената си ефективност”, цитира AFP заключение от доклада. Все пак, в момента се разработва проект за “разширяване, модернизация и оптимизация” на системата. Правителството се надява, че дискетите ще са вече ненужни още през 2017 година. А компютрите от 70-те години трябва да бъдат подменени преди 2020 година.

Защо правителството на САЩ все още използва тези остарели реликви? Отговорът на този въпрос, който  говорителят на Пентагона подполковник Валери Хендерсън дава пред AFP, гласи: “Системата все още е в употреба, най-кратко казано, защото все още може да работи”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...