17 март 2022 г.

Вероятно всяка нация си има своя светец покровител. Покровителят на ирландците обаче е уважаван не само от тях.

На 17 март в Ирландия, а и на много други места по света, хората се веселят и отбелязват деня на свети Патрик. Традицията е на този ден да се провеждат паради, а всеки трябва да носи поне една дреха в зелено. Как се е родил празника и кой е свети Патрик?

Свети Патрик е покровителят на Ирландия. Смята се, че именно той разпространява християнството в Ирландия. Почитат го католически, англикански, лютерански, презветириански, а също и някои православни общности. За живота му се знае само това, което е написано в двете му произведения, достигнали до наши дни – “Изповеди” (Confessio) и “Послания до воините на крал Коротик”.

Според тези съчинения Патрик се ражда през IV век в управляваната от Рим Британия, при това в доста заможно семейство. Баща му е дякон, а дядо му – свещеник в християнска църква. Истинското име на св. Патрик е Магон, или Махон.
На 16-годишна възраст е отвлечен от пирати и взет като роб в Ирландия. Собственикът му решава да го преименува и му дава името Patricius, което означава “знатен човек, патриций”.
В годините на робство Патрик придобива вярата в Бога. Прекарвайки шест години в робство, той успява да избяга, намира кораб и така стига до Галия.



Веднъж на Патрик му се присънва Бог, който му заповядва да се върне на мястото, от което е избягал. Така Патрик се озовава отново в Ирландия, но вече като проповедник на християнството. Това се случва около 432 година. От този момент започва мисионерската му дейност. Преди това ирландците в голямата си част са езичници.

За периода, в който св. Патрик проповядва Христовата вяра и за постоянната му борба с друидите са създадени много легенди. Смята се, че Патрик кръщава по християнския обичай стотици хиляди хора, а едновременно с това основава в Ирландия и стотици църкви.
Денят на Свети Патрик е 17 март, тъй като той почива на тази дата. Предполага се, че е погребан в Даунпатрик в Северна Ирландия.



Преданията гласят, че по време на една от проповедите си, за да покаже единението на Бог Отец, Син и Светия дух в Светата Троица, св. Патрик се навел и откъснал една трилистна детелина. За ирландците - предимно овчари и фермери, които слушали проповедите му, нямало по-лесен начин да им бъде обяснено тайнството на триединството.
Така, според легендите, трите листа на детелината стават ирландския символ на Светата Троица, а зеленият цвят – цветът на ирландската нация.
Когато днес решите да отбележите деня на св. Патрик и облечете нещо зелено, знайте, че носите официалния символ на Светата Троица.



Иралндските религиозни деятели отдавна критикуват светските традиции, които според тях са изместили истинското значение на празника. Духовните лица настояват отново Деня на св. Патрик да се върне към християнските си корени. В по-стари времена, на този ден в Ирландия са затваряни всички питейни заведения, а хората посещавали църквите, за да отдадат деня на молитви към своя закрилник.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...