22 декември 2021 г.


Един от най-популярните италиански оперни композитори Джакомо Антонио Доменико Микеле Секондо Мария Пучини се ражда на 22 декември 1858 година в крад Лука. Семейството му е с музикални традиции. Когато е едва на пет години почива баща му и с възпитанието му се заема чичо му Фортунато Маджи – човек, славещ се с много суров характер.

Пучини се научава да свири на църковния орган в родния си град. Когато в Пиза чува операта на Джузепе Верди “Аида”, музикантът взема решението да посвети живота си на оперното изкуство. Постъпва в консерваторията в Милано и през 1882 година представя на конкурс своето първо творение. Това е едноактната опера “Вилиси”, сменило името си по-късно на “Едгар”.  

Успехът обаче идва едва десет години по-късно. Операта “Манон Леско”, написана от Пучини под влиянието на Рихард Вагнер и по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, прави композитора известен. През 1896 година друга творба на Пучини, операта “Бохеми”, е посрещната с всеобщо признание. Произведението разказва за безгрижният, понякога весел, понякога печален живот на младите парижки художници, избрали да живеят в Латинския квартал на френската столица.
Сред късните опери на Джакомо Пучини с най-голям успех – от премиерата ѝ и до днес -  се приема “Тоска”, която е написана през 1900 година. Музиката на “Тоска” е наситена с драматизъм, но в същото време е и изключително нежна и лирична. Четири години по-късно се появява друг оперен “бисер” – “Мадам Бътърфлай”, но на премиерата й публиката я приема резервирано и Пучини изземва партитурите, за да извърши корекция. Новата редакция на творбата се появява три месеца по-късно. Премиерата на “коригираната” “Мадам Бътърфлай” е триумф. Публиката вика актьорите и композитора седем пъти на бис.

Малко преди смъртта си Джакомо Пучини пише в едно от писмата си, че “операта е жанр от миналото, защото хората са загубили вкуса към мелодичността и са готови да търпят музикални композиции, в които няма никаква мелодия”.

Джакомо Пучини почива след операция на гърлото в брюкселска клиника на 29 ноември 1924 година. Последното действие на последната му опера, “Турандот”, остава незавършено.
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...