16 октомври 2016 г.

Кафе без захар, тоник и горчиви ястия – някои предпочитат точно такива напитки и храни.  Какво лошо има в това? Хората с подобни вкусови предпочитания обаче са привлекли вниманието на учените.

Хората, които обичат горчивите напитки и ястията с подобен вкус, с по-голяма вероятност са склонни да проявяват черти на макиавелизъм (психологичен синдорм, описващ поведението на хора, които са убедени в необходимостта околните да бъдат манипулирани и активно осъществяват тази си убеденост), садизъм и нарцисизъм. Те са двулични, тщеславни, егоистични и получават удоволствие от страданието на околните. Твърдението е на учени от Инсбрукския университет “Леополд и Франц” (Австрия).

Психолозите са извършили изследване, в което участват 500 мъже и жени. Участниците са получили списък, в който са изброени равни количества сладки, солени, кисели и горчиви продукти. Анкетираните трябва да определят вкуса на продуктите по 6-степенна скала, като по този начин изразят своите пристрастия – доколко обичат или не харесват продуктите в списъка, сред които са включени например шоколадово руло, бекон, оцет, ряпа и т.н.

След като отговорят на тази анкета, участниците попълват четири личностни въпросника. С първият се измерва нивото им на агресивност, вторият – наличието или отсъствието на черти, присъщи на макиавелизма, психопатийни и нарцистични наклонности. Третият тест определя нивото на екстровертност, уравновесеност, добросъвестност и емоционална стабилност, а четвъртият цели да се определи тенденцията за т.нар. “всекидневен садизъм”. По-късно е проведен контролен експеримент с участието на други 450 души, резултатите от който напълно потвърждават получените в първия.

Учените доказват, че като цяло изявеното пристрастие у човек към горчиви храни и напитки, говори за наличието при такива индивиди на макиавелизъм, психопатии, нарцисизъм и склонност към всекидневен садизъм. Специалистите сравняват такива хора с онези, които обичат да се забавляват с американските влакчета на ужасите – преживяване, което предлага предимно страхови усещания.
Категорично психолозите са установили, че приятните, добри и отзивчиви хора не обичат горчивото и предпочитат другите вкусове.

Изводите на австрийските психолози са още един начин, по който да се разпознаят опасните личности. По-рано свой необичаен диагностичен метод предложиха американски учени. Те твърдят, че хората, които не се “заразяват” от прозявките на околните, са с психопатологични черти, проявяват хладина във взаимоотношенията си и са неспособни към състрадание.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...