3 септември 2015 г.

В Министерството на енергетиката на САЩ окончателно е взето решение за началото на изграждането на нова 3,2-гигапикселова камера за новия широкоъгълен телескоп LSST.

Според постигнатите договорености, големият синоптичен панорамен телескоп LSST, оборудван с най-голямата в света 3,2-гигапикселова камера, трябва да е завършен до 2020 година. Съоръжението ще се строи на връх Ел Пенон на планината Серо Пачон в северната част на Чили и ще се намира на надморска височина от 2682 метра.

За да може да се изведе 1:1 на един екран изображението, заснето от камерата на бъдещия телескоп, ще са необходими около 1500 монитора с Full HD резолюция. LSST ще заснема пълно изображение на цялото звездно южно полукълбо на всеки три дни. Това ще е възможно благодарение на безпрецедентно широкоъгълният обзор на камерата.

Всеки кадър на камерата ще заснема 3,5 градуса от дъгата, което представлява седем пъти по-голям отрязък, отколкото е видимият диаметър на Луната или Слънцето. Благодарение на огромната матрица телескопът ще получава повече от 6000 терабайта информация, за която се изгражда и специално хранилище за базата данни.

Уникалната камера е с височина 1,65 метра и ширина от 3 метра. Сензорът й е с диагонал от 64 сантиметра. Учените се надяват, че за 10 години работа LSST ще може да “види” десетки милиарди галактики.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...