4 август 2015 г.

Американското списание Time публикува класация на десетте най-богати хора в световната история. В изследването, в което са участвали историци и икономисти, са взети под внимание както времето, през което са живели великите богати, така и икономическите системи. Авторите са категорични, че са извършили наистина задълбочен анализ. Всичко започва с въпроса, кой е по-богат – Рокфелер или Чингисхан?


Според експертите, богатствата на Чингисхан стигат само, за да бъде поставен на 10-тата позиция в рейтинга. Списанието не посочва точно колко е притежавал великия пълководец, но се отбелязва, че е владеел огромни територии.

Много по-лесно се оказва, да се оцени богатството на Бил Гейтс. Той е най-богатият жив човек на планетата в момента. Според Forbes чистата стойност на активите на основателя на Microsoft е 78,9 милиарда долара. Но с това си постижение Гейтс попада трудно сред първите десет по богатство хора и все пак – деветата позиция е за него.

Осмата позиция в рейтинга на Time е за рицаря Алън Руфус. Рижият Алън умира през 109 3 година и състоянието му по онова време се оценява на 11 000 фунта стерлинги. Като се отчетат икономическите реалности по онова време, преведени към днешните курсове, Алън Руфус би притежавал богатство от 194 милиарда долара.

Седмото място се пада не на кого да е, а на основателя на компанията Standard Oil Джон Рокфелер. Експертите оценяват състоянието му на 341 милиарда долара.

С една позиция по-напред се класира собственикът на компанията US Steel и най-богат за всички времена американец Андрю Карнеги. Специалистите му присъждат шестата позиция в рейтинга си заради притежаваните от него 372 милиарда долара.

Може и да ви се струва невероятно, но петото място е отредено на Йосиф Висарионович Сталин. Експертите подчертават, че личното му състояние не може да бъде пресметнато, но заради политическите и икономически условия, смятат, че на  Сталин като управляващ страната, произвеждала 9,6% от благата в света по онова време, се полага петото място.

Ръководейки се от същия принцип за оценка, анализаторите поставят на четвърта позиция Джалалуддин Мухамад Акбар I Велики. Най-прославеният сред династията на Великите моголи. По времето, когато той е начело на държавата, поданиците му произвеждат 25% от целокупния световен продукт.

Тройката на лидерите. Третата позиция е за китайския император Шен Цзун. Той е от династията Сун и се слави като голям почитател на изкуствата и литературата. Почива през 1085 година. Империята, която той управлява, произвежда 30% от световните богатства, което му отрежда и третото място в класацията.

Само на крачка от върха остава първият римски император – Октавиан Август. Според икономистите и историците, разработили рейтинга, починалият през 14 година император е притежавал състояние, което приравнено към днешните стандарти възлиза на 4,6 трилиона щатски долара (почти 2 пъти колкото годишния бюджет на САЩ).

На върха на класацията е поставен велик владетел, за който обаче може и изобщо да не сте чували. Най-богатият човек в класацията на Time е Манса Муса (или Кута Муса). Владетелят на Малийската империя се ражда през 1280 година и през 1307 наследява трона на империята. За времето му на управление до 1337 година Манса Муса успява да разшири значително териториите на Мали. Историците и икономистите са единодушни, че притежаваните от него богатства не се поддават на описание. Специалистите, които не успяват да изчислят точното му състояние, но са му отредили първото място в класацията, подчертават, че царството му е било най-големият по онова време производител на злато в света. Разходите му били толкова големи, че предизвикали финансова криза в Египет. До наши дни са се запазили изображения на Манса Муса, на които той е нарисуван със златна корона, седнал на златен трон и държи в ръцете си златен скиптър и чаша.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...