20 юли 2015 г.

Нов проект ще търси извънземни цивилизации. Идеолог на начинанието е световно известният физик Стивън Хокинг. Финансирането в размер на 100 милиона долара е осигурено от фондация, създадена от руския бизнесмен Юрий Милнер.

Целта на проекта е да се организира събирането, обработката и свободният достъп до информация за възможни сигнали, постъпващи на Земята от извънземни цивилизации.
Координатори на изследването са водещите американски астрономи Франк Дрейк и Джеф Марси, които ще имат последната дума за това, какво оборудване да се използва и какви наблюдения да се извършват.

Руският бизнесмен обяснява, че средствата ще се разходват по три основни направления. Първо, за заплащане на петгодишни договори, които вече са факт, с операторите на двата най-големи телескопа в света (Green Bank Telescope в Западна Вирджиния (САЩ) и Parkes Telescope в Австралия), както и с оптичния телескоп в Lick Observatory в Калифорния, които ще бъдат наети за “продължителна част от оперативното им време”.
В периметъра за наблюдение попадат около 1 милион от най-близките до нас звезди, централната част на Млечния път (където се наблюдава най-голяма концентрация на звезди) и близките до Млечния път 100 галактики.

Друга част от средствата ще се вложи в обработката и съхраняването на информацията, която ще е в обеми от петабайти данни; за начало Милнер смята да задейства изчислителните мощности на компютърния център в Бъркли, а за обработката на информацията – около 9 милиона компютъра по цял свят, обединени чрез общата мрежа SETI@home. Тези данни ще са достъпни през интернет и към тях ще има свободен достъп. Могат да участват всички -  от експерти, научни организации и астрономи-любители, до хора, които са много далеч от астрономията, но желаят да се включат в анализа на данните.
Милнер смята, че наблюденията, осъществявани с помощта на телескопа “Кеплер” (който се намира на борда на спътник, изстрелян през 2009 година, и с който от три години се извършва събирането на данни за екзопланети), позволяват да се направи извода, че в нашата Галактика има “най-малко два милиарда планети с размерите на Земята”, на които може да има вода в течна форма, което предполага условия, благоприятни за развитието на живот. Ако се изхожда от приетите в научните среди допускания, че физическите закони са еднакви в цялата Вселена, то начините за комуникация между цивилизациите би следвало да са едни и същи.

Участниците в проекта ще се концентрират в търсенето на два типа сигнали – радиовълни (в проницаемия за земната атмосфера диапазон от 500 МHz до 15 Hz) или лазерно излъчване. Теоретично може да се предположи, че сигналите може да са и от друг тип, например гравитационни вълни, но със съществуващите технологии все още не сме в състояние да ги засечем. С част от средствата за проекта ще се финансират нови търсения на учени в откриване на други методи за междузвездна комуникация.

По думите на Джеф Марси, в рамките на проекта ще бъдат изследвани голям брой звезди и галактики с по-слаби сигнали и в по-широк частотен диапазон. В сравнение с предишни опити за търсене на извънземен живот новият проект ще е поне 100 пъти по-мащабен.

“Колко далеч от нас се намира най-близката разумна цивилизация? На 10 или на 10 милиона светлинни години? Никой не знае в момента. Но ще посветя остатъка от живота си на това, да намеря отговор на този въпрос”, казва Джеф Марси.

Човечеството търси извънземни цивилизации от 60-те години на ХХ век, когато са стартирани редица проекти, получили общото наименование SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). От тога се предполага, че може да се открият цивилизации, подобни на земната, ако те се намират поне на същото или по-високо технологично ниво и живеят в системи, подобни на Слънчевата. Например, през 1960 г. американският астроном Франк Дрейк започва проекта “Озма”, в рамките на който телескопът в Green Bank събира данни за две системи от типа на Слънчевата – около звездите Тау от съзвездието Кит и Епсилон от съзвездието Еридан. След това проектът SETI известно време се финансира от NASA.

Руският бизнесмен Юрий Милнер е един от основателите на най-голямата компания в Русия, предоставяща услугата и ръководи холдинга Mail.ru Group, основател е и на международната компания DST Global. През различни етапи е участвал в инвестициите в най-големите технологични компании, сред които Facebook, Twitter, Alibaba Group, Airbnb, Snapchat, Spotify. Милнер е учредител и на няколко наградни фонда, които финансират водещи разработки и учени в областта на физиката, медицината и математиката. По оценки на Forbes личното му състояние възлиза на 3,4 милиарда долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...