14 юли 2015 г.

На дълбочина от 5 километра край бреговете на Австралия са открити четири огромни вулкана на възраст около 50 милиона години. Откритието е направено случайно. Биолозите, които са автори на находката, първоначално са провеждали изследване в търсене на личинки на омари.


Група специалисти от университета на Нов Южен Уелс и Австралийския национален университет работят на борда на изследователския кораб Investigator. Задачата, която са си поставили е, да проучат популацията от омари – да открият местата им за размножаване и отглеждане на потомството. Разработката е по заявка от държавната австралийска организация за научни и приложни изследвания (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO), а сумата, отпусната за това проучване съставлява 120 милиона долара. Благодарение на тези средства, изследователският кораб разполага с най-съвременно оборудване – нов хидролокатор, който може да създава 3D-модели на морското дъно и е способен да “проникне” на практика на всякаква дълбочина. Предишният кораб Southern Surveyor, който CSIRO използва за изследователски цели, ехолотът е с ограничение от 3 километра в дълбочина.


Точно тази технологична разлика позволява на учените да направят откритието. На 250 километра от Сидни, на дълбочина от 4900 метра, учените откриват четири кратера на изгаснали вулкани. Те са разположени по протежение на 20-километров риф на дъното, а възрастта им е определена приблизително на около 50 милиона години. Кратерът на най-големия – 700-метров вулкан – достига 1,5 километра в диаметър.

Морските биолози, направили откритието, отбелязват, че в наши дни човечеството знае повече за повърхността на Луната, отколкото за океанските дълбини. Изследванията е тази част ще продължат. Учените се надяват, че в близост може да се намерят и други изгаснали вулкани, което ще позволи да се съберат нови данни за строежа на земната кора; за историята на отделянето на Нова Зеландия от Австралия и т.н. Но това няма да се случи в близко време – финансирането, отделено за обслужване на новия хидролокатор е напълно изчерпано и сега учените чакат началото на новата финансова година.

Обаче мисията на кораба Investigator е оценена като много успешна. Биолозите не само се натъкват на подводните вулкани, но и изпълняват основната си задача, откривайки огромни струпвания на личинки на омари в няколко различни точки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...