19 юли 2015 г.

В утаечни скални масиви в източно китайската провинция Ляонин са открити прекрасно запазените вкаменени останки на двуметров, крилат динозавър с оперение.

“Това е най-големият от всички крилати динозаври, открити до този момент”, казва Стив Брюсат, палеонтолог от Единбургския Университет, който заедно с Дзюнчан Люи е автор на статията за изследването, която е публикувана в списание Scientific Reports.

По откритите вкаменелости учените са успели да възстановят външния вид на динозавъра, който на дължина е достигал два метра и както се оказва е притежавал разкошно оперение. Опашката и крилата му са били покрити с дълги пера, подобни на онези, които някога са използвани за писане. Учените са установили, че динозавърът е живял преди около 125 милиона години на територия, покрита с гъсти гори.

Новият вид е наречен Zhenyuanlong suni. Отнася се към рода на дромеозаврите и е далечен роднина на велосирапторите. В гъстите гори от онази далечна епоха Zhenyuanlong не е единственият динозавър с оперение. По същото време са живели и гигантите Yutyrannus huali, които са достигали до дължина от 9 метра и тегло от 1,4 тона.

Въпреки че скелетът на Zhenyuanlong suni се е запазил много добре, за учените си остава загадка защо на това животно са му били нужни крила. Заради внушителните си размери представителите на този вид определено не са можели да летят. Вероятно оперението им е било необходимо като начин за привличане на партньори. Друго предположение е, че крилата на динозаврите са им помагали да крият яйцата си и да ги държат на топло, до появата на бял свят на потомството им.

Авторите на изследването пишат, че “сме свикнали да мислим, че всеки, който разполага с криле, може да лети. Но сега това ни се струва не толкова еднозначна максима”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...