10 юли 2018 г.

Учените отдавна имат представа за процесът на образуване на перли в миди. Но сега на бял свят излизат нови подробности. Оказва се, че докато се формира перлата почти цяла година непрекъснато се върти вътре в мидата.
Изследването е проведено от група специалисти от Франция, Френска Полинезия и Катар. Резултатите от наблюденията си те са публикували в списание Royal Society Open Science.

Перлите се образуват вътре в мидите, след като в черупката им попадне чуждо тяло – като песъчинка, например. Понеже вътрешната обвивка на черупките на мидите е много нежна, ако не могат да се освободят от чуждото тяло мекотелите започват да изработват вещества, в които обвиват дразнителя – покриват го с т.нар. “перлено чувалче”. Постепенно чуждото тяло се покрива слой след слой със седеф – органично-минерален компаунд от калциев карбонат и конхиолин. За да се образува една перла е нужна около една година време.

Перлите не е задължително да са идеално овални, а повърхността им не винаги е гладка. Това кара учените да смятат, че в процеса на формиране на перлата тя се премства вътре в черупката. До момента обаче това не е доказвано с експеримент. За да проведат опита учените създават специален аквариум с куполовидна форма. В куполовидния, пълен с морска вода и нужните водорасли за хранителната среда на мидите, са поставени 15 “участнички” в експеримента – миди Pinctada margaritifera. В тях са “вградени” магнитни частици с диаметър 6,6 милиметра. След началото на процеса по формиране на перлите мекотелите са преместени в купола, около който са поставени 25 магнитни датчика.

Експериментът показва, че приблизително 40 дни след попадането на чуждото тяло в черупката, той започва да се върти и това въртене не спира до окончателното образуване на перлата. Въртенето се случва по най-различни начини – при едни мекотели движението на бъдещата перла е по стабилна траектория, при други то е съвсем хаотично.



Скоростта на въртене също е различна. Учените изчисляват, че средната скорост е около 1,27 градуса в минута. Благодарение на тези различия всяка перла се оказва уникална и нито две не са еднакви.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...