28 юни 2015 г.

Дим се издига над вулкана Вилярика, намиращ се близо до чилийския град Пукон в Южните Анди.
Вулканът Вилярика се смята за един от най-активните в Южна Америка. Над кратера му постоянно се издига дим и червено зарево нощно време. В началото на месец март тази година стратовулканът отново навлезе във фаза на по-висока активност. Първите признаци за активирането му са забелязани още през февруари, когато от кратера му изригна стълб от пепел и газ, а нивото на лавата съществено се повиши.

Всички туристически посещения до вулкана са незабавно прекратени, а местните жители са предупредени да се подготвят за евакуация. От околностите на вулкана са изведени повече от 3000 души. Като цяло активността на Вилярика остава нестабилна. Специални служби провеждат постоянно наблюдения за активността му. В десеткилометровия периметър около вулкана остава в сила максималната степен на готовност за евакуация.

Вилярика е част от т.нар. Тихоокеански огнен пръстен – полоса от вулкани и тектонични разломи с дължина от 40 000 километра. Този стратовулкан се издига на височина от 2847 метра над морското равнище. Документираното му първо изригване е от 1558 година, а периодите му на относително затишие са със средна  продължителност от около 30 години. До днес са отбелязани 60 силни изригвания. Последното такова е от 1971 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...