19 май 2015 г.

Националният център по астрономия и йоносфера на САЩ разпространи първите снимки на големия астероид 1999 FN53, който премина максимално близо по орбитата  си край Земята. Снимките и данните за структурата и размерите на космическото тяло са направени на 13 май от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико. Телескопът й е с диаметър на огледалото над 300 метра и в момента е най-мощното средство за астрономически наблюдения в света от използващите една апретура. Пак с негова помощ се провеждат изследвания в областта на радиоастрономията, физика на атмосферата и радиолокационни наблюдения на обекти от Слънчевата система.

Астероидът се приближаваше към Земята в дните между 12 и 15 май и това позволи на учените да разберат много за него. По-рано се предполагаше, че диаметърът му е между 650 и 1300 метра, а сега вече е ясно, че на размер не превишава 8-900 метра. 1999 FN53 извършва едно завъртане около собствената си ос за 3,5 часа.

Астрономите са изчислили, че астероидът не се приближава значително до никоя от планетите от нашата система, в това число и до Земята. По време на най-голямото сближаване до планетата ни той остава на дистанция, надхвърляща 27 пъти разстоянието между Луната и Земята (т.е. над 10 милиона километра). За сравнение, астероидът 2004 BL86, който учените наблюдаваха през януари по време на сближаването му със Земята, се намираше на разстояние 3,5 пъти по-далеч от Луната.

Наскоро и друго голямо небесно тяло прелетя край Земята максимално близо по орбитата си. На 17 май астероидът 5381 Sekhmet, който е с диаметър от 2 километра, се приближи на разстояние, равняващо се на 62,8 пъти дистанцията между Земята и Луната. Специалистите подчертават, че към днешна дата не им е известен астероид, който да представлява реална заплаха за планетата ни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...