15 април 2015 г.

Индийски археолози съобщават, че са открили четири скелета на хора, датиращи от най-старата цивилизация, развивала се на субконтинента.

Харапската цивилизация, заедно с Древен Египет и Шумер е една от трите най-стари в световната история. Зародила се около 4 000 г. пр.н.е. по поречието на река Инд. Първите археологически находки от тази цивилизация са направени през 20-те години на ХХ век, когато са открити останките на дрвения град Мохенджо-Даро, днес на територията на съвременен Пакистан.

Новата находка е открита в некропол, който днес се намира на територията на  северния индийски щат Харяна. Скелетите са на двама мъже, жена и дете. Учените се надяват находката да им даде нова информация за хората от Харпската цивилизация.


Разкопките на това място се водят от екипи археолози от Индия и Южна Корея от 2013 година насам.


В момента южнокорейските археолози ще се опитат да извършат ДНК анализ на скелетите. Археолозите разказват пред The Hindustan Times, че в погребенията са открити и някои артефакти – съдове от примитивна глина, черупки от морски мекотели, ползвани вероятно като “домакински съдове”, както и семена на житни култури. Учените предполагат, че тези находки индиректно сочат, че древните хора са вярвали в прераждането.

Мохенджо-Даро е смятан за един от най-древните и големи полиси в историята. Датира от времето на протоиндийската цивилизация

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...