1 април 2015 г.

Сътрудници на Университетския колеж в Лондон са открили научно обяснение на навика, практикуван от много от суеверните хора - кръстосването пръсти. Жестът се е родил преди векове и зад появата му може да се открие логична причина. Експериментът, който учените провеждат, повтаря опита на професора по физиология Торстен Тунберг, който той извършва преди повече от век.

Вземат се два съда. Единият се пълни с топла вода, другият – със студена. На участващия в експеримента се завързват очите и пръстите му се потапят в различните съдове – показалецът и безименният пръст в топлата вода, средният – в студената. След известно време изпитваният започва да изпитва пареща болка в средния пръст. Трикът предизвиква фантомно усещане за болка и е получил наименованието “илюзия на грила”.

Учените извършват същия опит, но без вода. Вместо това към пръстите на участника се прикрепва специално оборудване, което създава усещане за топло и студено. Самият принцип на трика обаче напълно повтаря “илюзията на грила”. Участниците си признават, че изпитват силни болезнени усещания. “Болката не е предизвикана от реално увреждане на тъканите”, обяснява Анджела Марота – един от организаторите на новото изследване. “Болката в случая е усещане, което само в общи линии е свързано с физическите усещания.”

Същият опит може да се възпроизведе с подръчен инвентар – например, вземете кренвирши, само ги подредете в чинията в реда топъл, студен, топъл. Поставете трите си пръста върху тях и ще се учудите от рязката и неприятна болка. Същата болка изпитваме, ако си заровим ръката в пряспа сняг или пък ако пъхнем премръзналите си ръце под топла вода. Болезнените усещания са предизвикани от това, че мозъкът ни се оказва излъган от сигналите, които получава за температурните разлики.

По време на експеримента изследователите установяват, че усещането за болка изчезва, ако участниците в опита кръстосат средния си пръст с показалеца или с безименния. Учените обясняват това, със сложния начин, по който мозъкът ни получава данните за температурата. Обработвайки сигналите от всеки пръст, той използва информацията и за разположението им в пространството, а не само в реда, в който е свикнал да ги “намира” на ръката ни.

Ръководителят на експеримента Патрик Хагард смята, че “усещането за болка може да се манипулира, като се “разместят” едни части от тялото спрямо други”. Учените се надяват, че кръстосването на палците помага не само при ликвидиране на фантомна болка, но и при реална, и откритието им ще е намери приложение за облекчаване болките на пациенти, страдащи от хронични заболявания.

По-раншни изследвания показват, че в усещането за болка важна роля играе това, как мозъкът ни си “представя” тялото. За пример може да се вземат илюзорните болки, които възникват в ампутирани крайници след операции – болки, които с течение на времето отшумяват, тъй като мозъкът променя представата си за тялото.

А самата традиция да се кръстосват пръстите се появява в периода на ранното християнство. Използван е като таен знак, за да могат изповядващите християнството да се познават един друг по време на гоненията срещу младата религия. По-късно възниква суеверието, че кръстосаните пръсти (алюзия с християнския кръст) непременно ще спаси човек от адските мъки. През XVI век лондончани използват жеста за да прогонват злите духове. Пак англичаните кръстосват пръсти, когато някой кашля или киха около тях. В наши дни склонните към суеверност хора кръстосват палци с надежда за успех в предстоящи им сложни задачи – било то полагането на изпити, важни срещи или вземането на важни решения. Много хора пък тайно кръстосват палци зад гърба си, когато лъжат или преднамерено дават лъжливи показания.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...