1 март 2015 г.


Няколко папуаски пингвина (лат. Pygoscelis papua) заснети на скалист остров, недалеч от чилийската научно-изследователска станция “Генерал Бернардо О’Хигинс”. На това място в Антарктида климатът е един от най-меките. През януари тази година са отчетени наистина летни температури за региона – средната температура се движи между +1 - +2 °C. За изследователите на Антарктида това са добри условия, затова в района се намират най-много от научните станции на полярните изследователи.

Топлото време обаче е истинска заплаха за пингвините. Заради валежите предимно от дъжд, перата на младите птици, които все още не са покрити с водооблъскващата мазнина, се мокрят. През нощта, когато температурите на въздуха падат значително под нулата, оперението на пингвините се покрива с лед и младите птици започват да замръзват. Много от тях не оцеляват при тези условия.

Учените с безпокойство следят процеса и винят за ситуацията глобалното затопляне на климата. Само през втората половина на XX век средногодишната температура в Антарктида се е повишила с 2,5 °C. Освен негативното въздействие спрямо пингвините, глобалното затопляне води и до топенето на ледения щит на Антарктида. Топлите океански води рушат ледената покривка, заради което по данни на NASA Антарктика годишно губи по 130 милиарда тона лед, което е два пъти повече, спрямо аналогичните показатели преди 5-10 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...