31 май 2020 г.


На заснетите от космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA изображения са запечатани елиптични галактики с тъмни, мъгливи прашни полоси – отчетливите признаци за скорошно сливане на галактики. Прахът е единствената следа, останала от по-малката галактика, която е била погълната от по-голямата елиптична галактика.

На изображенията с "X" са отбелязани местоположенията на избухванията на свръхнови звезди, случили се в пределите на конкретната галактика. Всяка от свърхновите е възможно да е била изхвърлена от галактиката си от „гравитационната прашка“, формирана от двойка централни свръхмасивни черни дупки.

При сливането на две галактики, същият процес се случва и с техните черни дупки. Астрономите предполагат, че запечатаните на изображенията свърхнови звезди някога са били част от двойни звездни системи. Тези системи са се оказали твърде близо до бинарните системи от черните дупки на сливащите се галактики; така са попаднали в сложен гравитационен танц, който в крайна сметка  ги е изхвърлил извън родните им галактики.

Снимки: NASA
В крайна сметка звездите от всяка система са се озовали достатъчно близко една до друга, за да се предизвика избухването им като свръхнови. Прогонените от галактиките си свръхнови се намират на различни разстояния от някогашните им родни места. SN 2000ds (вляво) е на най-малко 12 000 светлинни години от родната ѝ галактика NGC 2768; SN 2005cz (вдясно) е на поне 7 000 светлинни години от NGC 4589. Галактиката NGC 2768 се намира на 75 милиона светлинни години от нас, а NGC 4589 е на 108 милиона светлинни години.



Свръхновите от изображенията са част от изследване на 13 свръхнови звезди, което цели да се определят причините,  поради които са се озовали и избухнали извън уютните простори на родните им галактики. Проучването се основава на архивни изображения, заснети от няколко телескопа, в това число и от космическия телескоп „Хъбъл“.

И двете галактики са заснети с помощта на Advanced Camera for Surveys на „Хъбъл“. Изображението на NGC 4589 е заснето на 11 ноември 2006 година, а на NGC 2768 -  на 31 май 2002 година.


Изображението е част от проекта на NASA "Какво засне "Хъбъл" на рождения ви ден"
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...