10 януари 2019 г.


През каменната епоха, хората населявали влажните зони пресичащи Йорданската пустиня, са живеели сред изобилие от най-различни животински видове. Археологически обект, намиращ се в оазис близо до съвременното градче Азрак в Йордания, разкрива изобилие от сечива и животински кости. Някои от находките датират отпреди 250 000 години. Благодарение на тях, археолозите могат да научат нови неща за начина, по който тези хора са се адаптирали към постоянно променящите се условия на средата, в която са обитавали.

Доцент Джеймс Покинс, преподавател по съдебна антропология в Медицинския факултет на Университета в Бостън, е ръководител на екипа, извършил разкопките, съвместно с експерти от археологическия и палеоекологичния проект на местната община в Азрак.

Екипът разкрива кости и зъби от диви предци на съвременните камили и слонове, както и на коне, носорози, антилопи и различни диви едри рогати животни. Зле запазилите се малки фрагменти и кости с по-малка плътност, не позволява да се правят по-обширни изводи за малките животински видове, обитавали региона през това далечно време.

В предварителните проучвания на обекта са открити доказателства, че на мястото са разфасовани животни: открити са кръвни протеини от различни животински видове по сечивата, които се появяват през каменната епоха. „Периферните части на влажните зони, където са пасли и са ходели на водопой големи животни, са предоставяли отлични възможности за ловуване на праисторическите хора. Вероятно тези ловци са се изправяли и срещу предизвикателствата от срещата с конкурентите си от природата – хищници като лъвове и хиени, които също са предпочитали да дебнат плячката си в тези райони“, пише доц. Покинс, който е водещ автор в изследването.



Откритията на екипа добавят важна информация към цялостната картина за това, как са използвани ресурсите на оазиса Азрак с течение на времето. „Има много кътчета на планетата ни, за които знаем все още толкова малко. Знаем съвсем недостатъчно за това, как на такива места са живеели и са се развивали общностите на праисторическите хора и как тези общности са се адаптирали към средата, която са обитавали… Надяваме се, че ще успеем да разберем как различните човешки популации през каменната епоха са се нагаждали към постоянно променящата се околна среда, която се намира в район с много сух климат“, пише още Покинс.

Разкопките и проучването на находките са резултат от успешното сътрудничество с властите в Йордания, а учените се надяват, че и пътят за бъдещи разкопки на обекта вече е проправен.

Съобщение за резултатите от изследването са публикувани в списание Quaternary Research.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...