14 януари 2016 г.

Най-големият каньон на Земята е открит под ледовете на Антарктида. Откритието е на екип учени, водени от сътрудници на Университета в Дърам (Великобритания) и е направено след анализ на спътникови данни.

Тепърва геолозите ще трябва чрез преки измервания да потвърдят съществуването на каньона, но според предварителните данни дължината му надхвърля 1000 километра, а на места дълбочината му достига до 1 километър. По дълбочина новооткритият каньон е съпоставим с Гранд каньон в САЩ, но на дължина го превъзхожда значително (Гранд каньон е с дължина от 446 километра).

Системата на новия каньон е редица от вдлъбнатини, намиращи се в един от най-слабо проучените райони на планетата – Земята на Принцеса Елизабет, която се намира в Източна Антарктида. Макар и невидим за невъоръжено око, скритият под ледовете пейзаж може да се различи и по повърхността на ледения покров. Учените са определили очертанията на каньона с помощта на георадиолокационни устройства, чиито радиовълни се изпращат през леда и по отразените вълни се “визуализират” скритите структури.

Изследователите са единни в предположението, че каньонът се е образувал под въздействието на водата. Но засега специалистите се разминават в мненията си, относно кога се е случило това – дали преди дебелият лед да се появи на това място, или формирането му е ставало вече под ледената покривка. Според геолозите, каньонът може да е свързан и с неизвестно до сега езеро под леда, чиято площ е около 1250 квадратни километра.

Към момента се извършват дейности, чиято задача е да се получи потвърждение за съществуването на каньона. Окончателните данни ще станат ясни по-късно през годината.

Водещият изследването Стюарт Джеймсън от катедрата по география в Университета в Дърам отбелязва, че на науката е известно твърде малко за онова, което се крие под ледовете на Антарктида. “Чудно е, как такива големи обекти като откритият от нас каньон, са останали толкова дълго незабелязани”.

Ученият смята, че проучванията на ландшафта под леда ще помогне на геолозите да разберат как ледената покривка влияе и регулира промените в климата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...