3 май 2015 г.

На остров Борнхолм, който се намира в югозападната част на Балтийско море и принадлежи на Дания, е открита рядка бронзова фибула под формата на сова. Артефактът е на около 2000 години. Фибулата е с емайлирани инкрустации – оранжеви за очите и разноцветни за перата на “совата”.

“Фибулите от този вид са много редки. Вероятно е попаднала на острова, донесена от някой, пристигнал от териториите под управление на древен Рим”, разказва археологът Кристина Зеехузен от Музея в Борнхолм.

Използвана е за закопчалка и е произведена в някои от районите по границата на Римската империя. По времето, когато е изработена фибулата, границата на империята минава по реките Дунав и Рейн. Според специалисти, артефактът може да идва от град Colonia Claudia Ara Agrippinensium (бъдещият град Кьолн)* или от някой от съседните му градове. С подобни фибули римските мъже са закопчавали плащовете си. Не е изключено някой от местните жители, роден на остров Борнхолм, да е служил в римската армия и да е донесъл фибулата със себе си, когато се е върнал в родния си край.

Въпреки че се намира в югозападната част на Балтийско море, остров Борнхолм не е бил никога в изолация. Открити са находки, които говорят, че още от времето на желязната епоха мястото е имало много контакти с различни части на света, а на по-късен етап и с Римската империя.

Фибулата е открита от Ким Лунд-Хансен и Майкъл Мьолер. Те са сред помощниците на специалистите от Музея в Борнхолм, които изследват югоизточната част на острова. На същото място са намерени и останки от масивно здание, датиращо от I–IV век от новата ера.


* Първото римско поселение - Опидум Убиорум – се появява на мястото на днешен Кьолн през 38 г. пр.н.е. Основано е от Марк Агрипа, пълководец на бъдещия император Август. През 15 г. пр.н.е. в това градче се ражда Агрипина, която по-късно ще стане съпруга на император Клавдий и майка на император Нерон. През 50 г. Опидум Убиорум получава статут на колония. От тогава насетне се нарича Colonia Claudia Ara Agrippinensium – Колония на Клавдиите и олтар на Агрипините. През средновековието започват да наричат града просто “Колония”, което на местното наречие звучи като “Кьолн”. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...