19 септември 2019 г.


В град Ухерски брод в североизточна Моравия, Чехия, е открито уникално погребение на пълководец. Находката е датирана от II век. Освен човешките останки, в гроба са открити бронзов съд и черпак, както и нож, също изработен от бронз. Находката от римския период е първата по рода си за региона, пише Czech News Agency.



Според директора на отдела по археология в Музея на Моравска Словакия Томаш Храстек, находката е направена случайно. Багерист, който извършва изкопни работи за дренажна канализация, забелязва бронзов предмет сред пръста в кофата на багера. Работата по тръбопровода е спряна, а повиканите на място археолози идентифицират предмета като „бронзов тиган с черпак, датиращи от римския период“.


Според Томаш Храстек, при последвалите разкопки от специалисти е открито погребението на богат мъж, който най-вероятно е бил предводител на войски приживе.
Основания за това предположение са артефактите, открити в погребението. Намерени са бронзови шпори и четири бронзови катарами, които някога са служели за закопчаване на дрехите на погребания.


На кръста на мъже е открита голяма бронзова катарама от колана му, както и бронзов нож с украсена дръжка и брошка, изработена от кост.



Всички находки представляват много скъпи за времето си стоки, които са се внасяли от териториите на Римската империя, подчертава в заключение Томаш Храстек.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...