18 септември 2019 г.

Снимки: Denver Zoo
В дивата природа 80% от лъвовете загиват до навършване на 2-годишна възраст. Опасност за младите животни представляват хищниците, болести, глад и дори възрастните лъвове. Във възпитанието на малките лъвчета – поне в първите месеци от живота им – бащите нямат участие, но те и не проявяват ярко изразена агресия. Случва се татковците да са настроени да поиграят с мъниците, но ако са нервни, не е изключено с раздразнение да ги отритнат. При всички случаи, обаче, ако лъвът загине и друг го замести като водач на прайда, новият възрастен самец ще убие всички малки лъвчета, които не са от неговото потекло. Така той си гарантира, че точно неговите гени ще се предадат в потомството на прайда.

Лъвчетата, които се раждат и израстват в зоопаркове, не познават тези неволи на дивите си събратя. На 25 юли в зоопарка в Денвър се ражда малко лъвче. Майка му е 7-годишната лъвица Нелия. В продължение на седем седмици тя не допуска до мъника никого и едва, когато малко охлабва „хиперзащитата“ си, лъвчето се запознава с баща си – 3-годишният лъв Тобиас.


Тобиас става баща за пръв път, докато на Нелия това не е първа бременност. Трогателното видео, заснето от работниците на зоопарка, които се грижат за лъвовете, е запечатало емоциите, които лъвът изпитва при вида на първата си рожба: той се спуска ниско до земята, за да може по-добре да разгледа детето си, а и му позволява да си поиграе.


Сега малкото лъвче тежи вече 5,5 килограма, но все още си няма име. Зоопаркът е организирал анкета и предлага на всички желаещи да се включат в избора измежду три варианта: „Meru“ (планинска верига в Танзания), „Moremi” (резерват в Ботсвана) или „Tatu” – „трети“, тъй като той е третото лъвче, което ражда майка му Нелия.



Зоопаркът в Денвър от 1993 година е част от международната програма African Lion SAFE (Saving Animals from Extinction). Експертите от програмата, след като проучват генетичните показатели на Нелия, са подбрали за нея идеалния партньор за продължаване на рода. Тобиас пристига в Денвър от зоопарка в Бъфало. След като преминава карантинния период, през декември 2018 година е представен на прайда. Младият лъв веднага става водач, а зоолозите се надяват, че здравенякът ще успее и в ухажването на дъщерята на Нелия – тригодишната лъвица Камара.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...