20 януари 2017 г.


Финландски инженер си е изработил необикновен зимен атракцион - на брега на езеро, до което се намира вилата му, е създал ледена въртележка.
Идеята обаче не е нова - първо е реализирана в Швеция в един от луксозните зимни хотели. Климатичните условия във Финландия не са много по-различни, затова и един финландец решава да зарадва близките и приятелите си с подобно развлечение.

Яне Кяпюлехто е специалист по енергетика и освен това е написал много научно-популярни книги. Той се заема с реализиране на идеята, да създаде ледена въртележка в замръзналите води на езеро, в покрайнините на селцето Лохя.

Диаметърът на въртележката е 12 метра, а дебелината на леда е над 20 см. За около четири часа инженерът с помощта на моторна резачка, брадва, лопата и мотор от лодка, реализира замисъла си. Сега семейството и приятелите му могат да се любуват на зимните пейзажи наоколо, въртейки се заедно с леда. Дори си правят барбекю, забавлявайки се на въртележката.

В Хелзинки обръщат внимание на успешно реализираният замисъл и канят Кепюлехто да създаде подобен атракцион. Столичната ледена въртележка обаче е четири пъти по-голяма от "селския" образец. Върху нея има сцена за концерти, сауна и други увеселителни обекти. Атракцията се задвижва с помощта на електрически мотор за лодки, който се захранва от слънчеви батерии.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...