23 ноември 2016 г.


В съвременната квантова физика Стандартният модел е най-доброто описание, с което науката разполага за това, как частиците и силите си взаимодействат във Вселената. Той обаче съвсем не е съвършен и новите открития през годините показват, че във всемира има много повече за научаване.

Екип европейски физици предлага допълнение към Стандартния модел, като твърдят, че предложението им решава някои от фундаменталните проблеми, касаещи тъмната материя, как неутриното преминават от един тип в друг и защо Вселената се състои от материя, а не от анти материя.

Учените предлагат към решаването на тези, а и на някои други проблеми, да се подходи чрез добавянето на шест нови частици към Стандартния модел. Три от тези частици са "дясно въртящи неутрино", които са със свойства точно както "нормалните", но спинът им е в противоположна посока. Четвъртата частица е нов фермион, който се разпада на кварки и във Вселената в наше време вече е напълно изчезнал; останалите две частици са нови и те са отговорни за създаването на интерактивно поле.

Екипът предполага, че това интерактивно поле взаимодейства с полето на Хигс (което придава маса на частиците) и, според техния нов модел, може да опише експоненциалното разширение на Вселената в първите мигове след възникването ѝ - в Стандартния модел това се нарича "космическа инфлация".

Предложеното от екипа интерактивно поле е ключово в описанието на това, какво се е случило непосредствено след Големия взрив, но освен това една от частиците на това поле може да се окаже и важен играч в живота на целия космос - това може да е самата тъмна материя. В самото начало това поле генерира огромни порции от "аксиони" - много леки частици, които не взаимодействат със "стандартните" частици. Учениете са нарекли новият модел SMASH (Standard Model Axion Seesaw Higgs), и описаните в него свойства на "аксионите" ги правят перфектния кандидат за онова, от което космолозите смятат, че е съставена тъмната материя.

SMASH е описан подробно в статия за arXiv. Въпреки че моделът описва няколко "липсващи функции" в Стандартния модел, все още е само хипотетичен и недоказан. Екипът физици се надяват, че в някой от предстоящите проекти, като CULTASK или MadMax, може да бъдат регистрирани "предсказаните" от техния модел нови частици.

Очакванията на учените са, че в близките 10-тина години теорията им може да бъде проверена и потвърдена или отхвърлена от наблюденията. Още повече, че в съвременния научен свят на много места се провеждат експерименти, чиято основа цел е да бъде подобрен Стандартния модел. Въпросът е кога и дали изобщо някога, ще постигнем пълното познание, пише New Scientist.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...