13 май 2016 г.

Малко парче камък, намерено в Австралия, беше определено от учените като част от най-древната брадва, направена малко след идването на човека на държавата-континент преди 50 000 години. Фрагментът, който е около един сантиметър, е бил открит през 90-те години в северозападния район Кимбърли, в местността „Карпентърс гап”. 

Научната му стойност е оценена едва сега, благодарение на цифров 3D микроскоп. „Без съмнение, това е най-старата брадва в света”, заяви пред АФП Питър Хискок от Университета в Сидни, участвал в анализа на находката. Смята се, че материалът на базалтовата брадва е бил обработен по начин, който древните хора са усвоили след идването си на острова.

Археолозите правят паралел с находка от изгладен камък, открит в Япония и датиран отпреди 38 000 години, когато Хомо сапиенс пристига на архипелага.

На повечето места в Северна Европа, където са открити части от подобни каменни брадви, те са датирани не по-назад от 10 000 години и се свързват с появата на земеделието.
Сю О’Конър, преподавателка в Националния университет в Австралия, открила частта от брадвата, обяви, че никаде другаде по света не е бил намиран толкова стар фрагмент. /АФП

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...