7 май 2016 г.

В една от гробниците край селото Деир ел Медина в Египет, археолози са открили уникална мумия на жена, чиято шия, рамене и гърба са покрити с множество татуировки. Предполага се, че те са с религиозен смисъл, а съобщение за тях е изнесено от антрополози по време на годишната среща на антрополозите, провела се наскоро в Станфорд.

“От която и страна да погледнете тази жена, винаги ще виждате двойка очи на боговете, които се взират във вас. Нанасянето на тези татуировки трябва да е отнело много време, а част от процедурите са били без съмнение и доста болезнени. Фактът, че жената се е подложила на подобни мъчения недвусмислено подсказва, че тя и приближените ѝ са вярвали в божествената сила на татуировките”, казва Ан Остин от Станфордския университет в САЩ в интервю за списание Nature.

Татуировките претендират и за един от най-древните образци на този вид изкуство. Учените ги откриват съвсем случайно. Проучват мумията, открита от френски археолози още през XIX век, недалеч от известната “Долина на царете” в селцето Деир ел Медина, където някога са живеели занаятчиите, строили гробниците на “владетелите на двете царства”. Всички мумии, обекти на изследването, са погребани в периода между 1300 – 1070 година пр.н.е., в епохата на фараоните от XIX и XX династии - Рамзес I и наследниците му.

Проучвайки останките на жена, от чиято мумия е оцелял само торса, Остин случайно забелязва необичайни линии на врата ѝ. В началото ги приема за някаква рисунка, нанесена по тялото след процеса на мумифициране.

Археоложката разказва, че прости татуировки като линии и точки, са откривани при египетски мумии и по-рано. Затова Остин решава да разгледа тялото на покойната с помощта на инфрачервен скенер, който може “да проникне” на няколко милиметра навътре в кожата и така да се установи, дали рисунката е нанесена на повърхността или представлява татуировка.

“Сканирането” показва, че кожата на жената някога е била украсена с рекорден брой татуировки – изброени са над 30 татуса, като всяка част от тялото ѝ е украсена с по няколко рисунки.

Например, бедрата ѝ са изрисувани с лотоси, на ръцете си има крави (свещените животни, посветени на богинята на красотата Хатор), а на раменете ѝ са открити рисунки на бабуини. Рамената, вратът и гърбът на жрицата са покрити с рисунки на “окото на богинята” – т.нар. уаджет, известни и като “окото на Хор”. Подобни символи, нанесени върху амулети и украшения, са смятани за мощни символи, предпазващи носещият ги от болести, проклятия и подобните им магии.

Учените, взели участие в конференцията, подчертават, че до момента никой друг не е попадал на такива татуировки, затова и предназначението им и ролята им в живота на древноегипетското общество, остава неясно.

Остин е на мнение, че рисунки от този тип може да са посочвали социалния статут на “собственичката” им, която най-вероятно е била жрица на богинята Хатор. Рисунките на свещените животни може да са подчертавали движенията и действията ѝ по време на религиозни обреди, а очите на Хор – да са служели за подчертаване на свещения ѝ статут.

Остин и колегите ѝ имат намерение да проучат и останалите мумии, които са открити от археолозите през XIX век, като се надяват да открият още татуировки, за да разгадаят какво е било предназначението им.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...