23 юни 2021 г.

Амбициозният генерал Бонапарт е с цели 6 години по-млад от Жозефин дьо Боарне, но се влюбва като хлапак. Докато Наполеон воюва в Италия, роднините на генерала се надпреварват със злобна радост да му докладват за това, с кого му изневерява Жозефин.

Първата съпруга на Наполеон Бонапарт оставя диря не само в сърцето му, но и в световната история. Мари Роз Жозефа Таше дьо ла Пажери, както е истинското име на Жозефин дьо Боарне, се ражда на 23 юни 1763 година. Креолката от карибския остров Мартиника, едва на 16 години е омъжена за виконт дьо Боарне. Бракът им обаче трае съвсем кратко. Раждат им се две деца, но веднага след раждането на второто съпрузите заживяват по отделно. Официално разводът им става факт след дълги години на съдебни спорове.

Лекомисленият нрав от една страна, подплатен с природния чар и обаяние, помагат на вече разведената млада дама да не пропадне, въпреки че е разведена майка с две деца. Жозефин става любовница на председателя на националното събрание Пол Барс, който я запознава с младият генерал Бонапарт.

Амбициозният корсиканец е с 6 години по-млад от мадам дьо Боарне, но се влюбва в нея като хлапак. Именно той започва да я нарича Жозефин. Двамата се женят през 1796 година, а Наполеон е натоварен с воденето на военните действия в Италия. Докато воюва на италийския полуостров, роднините му с особено злорадство се надпреварват да му докладват за това как и с кого му изневерява Жозефин. Всичко обаче е напразно – Наполеон е така заслепен от любовта си, че ѝ прощава и изневерите и съмнителните финансови сделки, извършвани от съпругата му за сметка на неговата армия.

През 1799 година Наполеон извършва преврат. Сваля от власт корумпираната върхушка на Директорията и се обявява за Първи консул. Пет години по-късно, през 1804 година, бива провъзгласен за император. Заедно с него императорската корона получава и съпругата му – императрица Жозефин дьо Боарне. 



Двамата обаче нямат деца. Неспособността да му роди наследник е основната причина да се стигне до развода между тях. През 1807 година двамата официално разтрогват брака си. Наполеон се жени за австрийската принцеса Мария – Луиза.

И въпреки краят на брака им, Наполеон не веднъж е подарявал на бившата си съпруга огромни суми, а доста от роднините й прави монарси в различни краища на света.
Говори се, че последните думи на Наполеон Бонапарт преди да издъхне са били: „Армията, Франция, Жозефин“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...