14 декември 2021 г.

Преди 518 години, на 14 декември 1503 година, в семейството на нотариус от Сен Реми в Прованс, се ражда първата мъжка рожба. Кръщават детето Мишел, а му дават фамилията на рода - дьо Нострадам. В приблизителен превод на български излиза, че на света се появява някой си Михаил Богородичен. Ние обаче днес го знаем като “ненадминатият гадател Нострадамус”.

Днес едва ли има значимо събитие, което “Нострадамус да не е предсказал”.

Спекулант...
Бил ли е Нострадамус действително гениален гадател? Вероятно ще се намери зрънце истина в подобно твърдение. По бащина линия той принадлежи към юдейския род на Иссихар. В това коляно се раждали момчета, които трудно се оправяли с орането на земята, но пък изучавали с охота Тората. “Хора разумни, които знаели какво и кога следва да се прави в земите на Израиля”. Ако щете – обяснявали на другите, как да живеят, кога е най-доброто време за сеитба, как да спазват правилата на шабата… Нещо като “разумните” възпитатели. Заслужили си и това, да им припишат някакви пророчески дарби.

Самият Мишел дьо Нострадам – до едно време самият той така се подписва – нямал особен интерес към пророчествата. На 18 години той вече е магистър по изкуствата, след като завършва колеж в Авниньон. Под “изкуствата” по онова време се разбират предметите от граматика и аритметика, до астрономия и музика. Нещо, като днешната бакалавърска степен. И Мишел решава да стане лекар. Това решение го пуска в “свободно плаване” по живота.
“От 1521 до 1529 година постоянно пътувах, за да разбера и изуча растенията и лечебните билки, но не можах напълно да овладея великата тайна на науката…”
Не, не скромничи с тия си думи. Започвайки да учи медицина, Мишел установява, че в някои науки значително изпреварва наставниците си. В същата онази област за “лечебните билки”, например. През 1534 година, докато тече обучението му в университета в Монпелие, той е заплашен от изгонване “за присмиване над преподавателите и увлечения към забранената фармация”.

Насмешките можело и да му простят. Но за “забранената фармация”… По онова време зад това понятие се крие точно това, което си мислите. Не става дума за смъртоносни отрови, а за психоактивните вещества. Наркотиците. И по-точно – марихуана и опиум.



Мнозина са знаели, че Мишел ползва тази “фармация”. По-късно, когато вече е на 52 години и пророчествата му се “приемат с очакване”, градските власти в официално писмо изискват “Мишел Нострадамус следва да обясни с какви растения практикува и по какъв начин прави своите предсказания”. Нострадамус избягва разпита. Но пророчествата, направени вероятно с помощта на “забранената фармация”, представляват може би стихотворен обзор на текущото положение в Европа. С лек поглед напред във времето – година – две, най-много пет – нещо като геополитически анализатор в средновековен вариант. Популярността им обаче се дължи в метода на предлагане. Правил го е по модерния за ония времена начин – с тъмни, зловещи и тъпкани с иносказание думи.


Да вземем един от известните катрени (четиристишие), в които според мнозина предрича Великата октомврийска социалистическа революция и последвалата в Русия гражданска война:
Когато се преобърнат вихрите
и застанат един срещу друг ония, обгърнати в плащове
Републиката ще бъде разклатена от новите хора,
Тогава белите и червените ще сменят местата си.

...или кулинар?
Даже и да не сте наясно с точната история, пак ще ви изглежда съвсем “точно предсказано” – 1917г., революцията, червените, белите, новите хора, Чапаев, Петка, вицове…
Обаче има и “тайна”, която, ако не сте наясно с писанията на Нострадамус няма как да знаете. А тя е, че като “червени” Мишел наричал в писанията си войниците на Свещената Римска империя – заради цвета на знамената им. “Белите” пък са французите. И пак заради цвета на знамето – бялото на династията Валоа. И катренът вече не изглежда като предсказание за неща, които ще се случат след 4 века, а звучи като описание на съвремието му – противопоставянето между двамата императори – австрийският Карл V и френският Анри II.



По онова време обаче предсказанията са били много доходоносно занимание. (Това май и днес не се е променило, след като хиляди “информационни ресурси” всеки ден ни заливат с предсказанията както на Мишел, така и на баба Вангелия, “пророчицата Дечка”, Мръчков, Пръчков, Дънов, Мънев и кой ли още не, та чак и на “знаменитата комшийка Спаска”.) Великият сатирик (днес щяха да го нарекат зевзек) и съвременник на Нострадамус – Франсоа Рабле, например издал алманах с предсказания. В тях може да се прочете:
Московитите ще (18+) серат кръв,
Защото не искат да бъдат измамени от Римския Папа,
Австрия, Унгария, Турция – ей Богу,
Нямам никаква идея как ще се развият делата им.

И подобните на това “излияния” с предсказания се харчели като топъл хляб. Цената, на която Нострадамус продавал своите алманаси била 8 дение. Толкова стрували и десетина яйца по онова време. Тиражът на Мишел достигал такива бройки, че годишно му носел доход от 50 хиляди. Впечатляващо, даже и по днешните ни разбирания, нали?

Реално обаче, славата си Нострадамус дължал на други трудове. В крайна сметка името му било авторитетно не заради “забранената фармация”. Смятали го за ненадминат… в козметиката и кулинарията, особено в частта за сладкишите. И ако козметиката му днес едва ли може да си съперничи с новите препарати, то кулинарните му рецепти стават все още за приготвяне.
За козметиката… “Амбрата, изядена от лисица и изтеглена от нея отзад – е основен и най-ценен продукт за парфюмите”. Сами трябва да изберете, дали да се доверите на тази му рецепта…
С пророчествата му нещата са точно като с рецептата – донесли му слава и позор.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...